Tutum Ne Demek Sosyal ?

Koray

New member
Tutum Ne Demek Sosyal?

Sosyal bilimler ve psikoloji alanında sıkça karşılaşılan "tutum" kavramı, günlük yaşamda bireylerin davranışlarını, düşüncelerini ve sosyal ilişkilerini anlamada önemli bir yere sahiptir. Peki, tutum ne demek sosyal anlamda? Sosyal tutum kavramı nedir, nasıl oluşur, hangi bileşenlerden meydana gelir? Bu makalede, "tutum"un sosyal anlamdaki tanımını ve ilgili temel soruları ele alacağız.

Tutum Ne Demektir?

Tutum, bir kişinin belirli bir kişi, nesne, olay ya da konu hakkında sahip olduğu sürekli ve öğrenilmiş olumlu veya olumsuz değerlendirme, duygu ve davranış eğilimlerinin bütünüdür. Sosyal bağlamda ise tutum, bireyin sosyal çevresindeki objelere, insanlara veya durumlara karşı gösterdiği zihinsel ve duygusal tepkiler bütünü olarak tanımlanır.

Tutumlar, bireylerin sosyal çevreye uyum sağlamasında, kararlar almasında ve davranışlarını şekillendirmesinde kritik rol oynar. Örneğin, çevre duyarlılığı ile ilgili olumlu tutum geliştiren bir kişi, çevreyi koruma konusunda daha bilinçli davranışlar sergiler.

Sosyal Tutumun Bileşenleri Nelerdir?

Sosyal tutumların üç temel bileşeni vardır:

1. Bilişsel Bileşen: Kişinin tutum sahibi olduğu nesne ya da konu hakkında sahip olduğu inançlar, bilgiler ve düşünceler. Örneğin, "Sigara sağlığa zararlıdır" ifadesi bilişsel bileşene örnektir.

2. Duygusal (Affective) Bileşen: Nesneye veya konuya karşı duyulan olumlu ya da olumsuz hislerdir. Örneğin, sigarayı kötü görme veya nefret etme duygusu.

3. Davranışsal Bileşen: Tutuma dayalı olarak bireyin sergilediği davranış eğilimidir. Sigara karşı olumsuz tutumu olan kişi, sigara içmekten kaçınabilir.

Bu üç bileşen birlikte tutumun nasıl oluştuğunu ve bireyin sosyal dünyadaki tutumlarının nasıl davranışa dönüştüğünü açıklar.

Tutum Nasıl Oluşur?

Sosyal tutumlar, genellikle öğrenme süreçleri ile kazanılır. Aile, okul, arkadaş çevresi, medya gibi sosyal etkenler tutum oluşumunda temel rol oynar. Öğrenmenin birkaç yolu vardır:

- Klasik Koşullanma: Olumlu ya da olumsuz duygular bir nesneye bağlanarak tutum oluşur. Mesela, bir kişi çocukken hayvanlardan korktuysa, bu korku ileride olumsuz hayvan tutumu oluşturabilir.

- Edimsel Koşullanma: Davranışların ödüllendirilmesi veya cezalandırılması tutumu etkiler. Örneğin, çevre koruma ile ilgili davranışlar takdir edilirse bu konuda olumlu tutum gelişebilir.

- Gözlem ve Taklit: Başkalarının tutum ve davranışlarının gözlemlenmesi ve taklit edilmesi tutum oluşumunda etkilidir.

Tutumun Sosyal Hayattaki Önemi Nedir?

Tutumlar bireylerin sosyal ilişkilerini ve toplumla olan etkileşimlerini belirler. Olumlu tutumlar, sosyal uyumu ve iş birliğini artırırken; olumsuz tutumlar, çatışma ve ayrışmalara yol açabilir. Örneğin, toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumlar, kadın-erkek ilişkilerini ve eşitlik sorunlarını doğrudan etkiler.

Aynı zamanda tutumlar, sosyal değişim süreçlerinde kritik öneme sahiptir. Yeni fikirlerin benimsenmesi veya reddedilmesi, toplumdaki tutumların nasıl şekillendiğiyle bağlantılıdır.

Tutum ve Davranış Arasındaki İlişki Nasıldır?

Sosyal psikolojide uzun süre tartışılan bir konu da tutum ve davranış arasındaki ilişkidir. Tutumlar davranışları yönlendirir, ancak bu her zaman birebir olmaz. Bazen kişi bir şeye karşı olumlu tutuma sahip olsa bile çeşitli sosyal, çevresel veya kişisel nedenlerle buna uygun davranmayabilir.

Örneğin, bir kişi sağlıklı beslenmenin önemine inanır ama yoğun iş temposu nedeniyle sağlıksız beslenebilir. Bu durum, tutum ile davranış arasında her zaman tam bir uyum olmadığını gösterir.

Benzer Sorular ve Cevapları

1. Tutum ve davranış aynı şey midir?

Hayır, tutum ve davranış farklı kavramlardır. Tutum, bireyin bir konuya yönelik duygu, düşünce ve eğilimlerinin toplamıdır. Davranış ise bu tutuma dayanarak sergilenen eylemdir. Ancak tutum, davranışı etkileme potansiyeline sahiptir.

2. Olumlu ve olumsuz tutum nedir?

Olumlu tutum, bir nesne, kişi ya da duruma karşı pozitif değerlendirme ve hisleri içerir. Olumsuz tutum ise tam tersidir; eleştirel, negatif duygular ve düşünceler taşır. Örneğin, çevre korumaya olumlu tutum geliştiren kişi, çevreye zarar veren davranışlara olumsuz yaklaşır.

3. Tutumlar değiştirilebilir mi?

Evet, tutumlar değiştirilebilir. Yeni bilgiler, deneyimler ve sosyal etkileşimler tutumların dönüşümünde etkilidir. Ancak bazı tutumlar oldukça kalıcı olabilir, özellikle de çocuklukta öğrenilen ve güçlü duygusal bileşen taşıyanlar.

4. Tutumların ölçülmesi nasıl yapılır?

Tutumlar genellikle anketler, ölçekler ve gözlemlerle ölçülür. Likert ölçeği gibi yöntemlerle bireylerin belirli bir konu hakkındaki tutumları sayısal olarak ifade edilir. Ayrıca dolaylı yöntemlerle (örneğin davranış gözlemi) da tutum tahmin edilmeye çalışılır.

5. Sosyal tutum ve kişisel tutum arasında fark var mı?

Sosyal tutum, genellikle toplumsal normlar ve sosyal çevre bağlamında şekillenirken; kişisel tutum daha bireysel ve özgün değerlendirmeleri kapsar. Ancak çoğu tutum hem sosyal hem kişisel bileşenler taşır.

6. Tutumların psikolojik temelleri nelerdir?

Tutumlar, bilişsel (düşünce), duygusal (his) ve davranışsal bileşenlerin etkileşimiyle oluşur. Bu bileşenler beynin çeşitli alanlarında işlenir. Örneğin, duygusal bileşen limbik sistemle bağlantılıdır.

Sonuç

Sosyal tutum, bireyin çevresine ve toplumuna dair sahip olduğu öğrenilmiş düşünce, duygu ve davranış eğilimlerinin bütünüdür. Tutumlar sosyal ilişkileri, toplumsal uyumu ve bireysel kararları doğrudan etkiler. Hem bireysel hem toplumsal düzeyde davranışların anlaşılması için tutum kavramının bilinmesi ve analiz edilmesi önem taşır. Tutumların öğrenilmesi, ölçülmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi sosyal bilimlerin önemli çalışma alanlarındandır.

Bu nedenle, sosyal tutum sadece psikolojik bir olgu değil; aynı zamanda toplumsal değişim ve gelişim için kritik bir kavramdır. Sosyal yaşamın dinamikleri içinde tutumları anlamak, bireylerin ve toplumların daha sağlıklı etkileşimler kurmasını sağlar.